Borászat

Ültetvényünk

Az ültetvény a Csicsó-hegyen, 250 m-rel a tengerszint felett, platón, ill. enyhe ny-délnyugati fekvésben, vegyes, részben kötött, agyagos talajon helyezkedik el. Nem kívántunk a divatos, Villányra az utóbbi években oly jellemző, nehéz, testes, száraz, bort adó, mindenben “brutális” világfajtákkal foglalkozni (pl: Cabernet Savignon, Merlot, Syrah). Ez alól kivétel a Cabernet Franc, melyből 2014-től készítünk a fajtára és kiemelten a termőhelyre jellemző, nagyon karakteres bort. Az elegáns, gyümölcsös, jól iható, száraz, könnyedebb borok készítése a célunk, úgy, hogy benne megjelenjenek a termőhelyre jellemző ízek, zamatok és illatok.

Szőlő- és borfajtáink

Csak néhány fajtával kívánunk foglalkozni, melyeknek egyrészt a termőhely kíválóan megfelel, másrészt a borok önálló jellege mellett azok egymás mellett is egyfajta egységet alkotnak. Ez alapján burgundi fajtákat (Chardonnay – fehér, barriqolható,jellegzetes minőségi bor; Kékfrankos- vörös, meggyes-málnás ízü, szép rubint szinü, élénkebb savu, minőségi száraz bor; Pinot Noir – nagyon elegáns, tannin gazdag, száraz vörösbor.) telepítettünk, kiegészítve a borvidékre jellemző Portugieserrel. A kertben meglévő Zweigelt a készítendő Rose Cuvée fontos összetevője. A kékszőlőkből készített fajborokból minden évben vörös Cuvée-t állítunk össze. A Cabernet Franc szőlő is terméskorlátozott területről származik.

Reményeink szerint a saját ízlésünknek és adottságainknak megfelelően kialakított választék a piaci igényeket jól kielégíti.

Pincészet

Pincészetünk Villányban, a Batthyány u.39. szám alatt található, 5-7 perc sétára a panziónktól. Itt alakítottuk ki a feldolgozónkat, ahol megteremtettük a minőségi borkészítés feltételeit. A hagyományos borászati módszereket is megőrizve gépesítettünk, fejlesztettük technológiánkat. Méretünkből is adódóan, ránk a személyesség, a teljes folyamatban való közvetlen részvétel a legjellemzőbb, úgy a szőlőben, mint a borászatban.

Régi pincénket egy dupla boltíves ággal bővítettük, ahol a borok hordós érlelése történik. Nagyon kedvelt itt a gyertyafényes, “hébéres” borkóstoló, fajták, évjáratok, hordók megismerése, összehasonlítása.

Kóstoló helységünkben 50 főig van lehetőségünk különféle házi speciális ételekkel kínálni vendégeinket.

A pincei borkóstoló, a borkészítés technológiájának rövid bemutatása, a finomságok elfogyasztása utáni beszélgetés, borozás jó áttekintését adja egy természettel nagyon szoros kapcsolatban álló tevékenységnek.

A vendégeink által kért programot kívánságuk szerint alakítjuk.