“Franz Papa” Vörös (2013)

1 800 Ft

Elfogyott

Cikkszám: 004 Kategória:

Leírás

Kékfankos szőlőből készült bor. Tőkéje gyors növésű. Fürtje közepes nagyságú, közepesen tömött, rövid nyelű. Bogyói közepesek, vastag héjúak, kissé hamvasak. Jól termő fajta, szeptemberben szüretelhető és a leszedésével nem kell sietni, mert nehezen rothad.
Egy mély tónusú, savhangsúlyos, karakteres bort ad, melynek illata nem túl intenzív, extrakttartalma is közepes.

A Kékfrankos általános Közép-Európában, beleértve Ausztriát és Németországot is. Magyarország számos borvidékén termesztik, többek közt Sopronban, Villányban, Hajóson, Szekszárdon és Egerben. A négy borvidék Kékfrankos borai eltérő jellegűek.

A Kékfrankos az 1990-es években még itthon lenézett szőlőfajta volt, amit sokan szívesen lecseréltek volna divatosabb fajtákra, az utóbbi években azonban népszerűsége egyre emelkedett. Sőt, most már vannak borászok, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy termesztéséhez Magyarország adottságai egyedülállóak. A Kékfrankost nem csak önállóan palackozzák, fő alkotója számos cuveének és kitűnő rose alapanyag.

Az egyik olyan szőlőnk, melyről sok a legenda. Hazánkba valószínűleg német közvetítéssel került. Legendájában még Napóleonnak is szerepe volt. A napóleoni háborúk idején (1800-as évek elején) ugyanis a francia csapatok a jó borokért gyakran látogatásukat tették a poncichtereknél (szőlősgazda Sopronban). Kétféle bankjegy volt forgalomban akkoriban. Az egyik (kevéssé értékes) a fehér, melyet Napóleon adott ki a hadi költségek fedezésére, a másik, a kék bankjegy, sokkal értékesebb volt.
Természetesen, amikor a borász kérte a pénzt a boráért, mindig a kékre mutogatott, a kék frankra. Így lett ennek a kékszőlőnek a neve kékfrankos.

Ezt a borunkat nagyapámról elnevezve „Franz Papa” villányi vörös 2013 néven hozzuk forgalomba. Nagyon szép meggyes, cherrys ízvilága halványan megjelenő „meggymag-keserű” lecsengéssel sokáig megmarad.
Főbb (mérhető) paraméterei: alkohol 12,35 % vol.,extrakt 26,4 g/l, sav 5,7 g/l.

További információk

Tömeg 1 kg

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„“Franz Papa” Vörös (2013)” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…