Villányi Ottoporto

1 500 Ft

Elfogyott

Cikkszám: 003 Kategória:

Leírás

Bőtermő, lédús szőlőfajta, vékony héja miatt rothadékony, korán érik és közepes cukortartalmú mustja van.
Tőkéje közepes fejlődésű, elterülő vesszőkkel, mind rövidcsapra, mind hosszúcsapra metszve bőven terem. Levele világoszöld színű, csupasz, fényes, sima felületű, vékony szövetű. Szeptember első felében már érik. Téli fagyállósága jó, talajban és fekvésben nem válogatós, a száraz homoktalajon is jól fejlődik. Fürtjei közepesek (átlagsúlya 11 dkg), vállasak és tömöttek. Bogyói közepesek, gömbölyűek, sötétkék vékony héjúak, hamvasak, édes lédúsak. Korai érése és kedvező fürtfelépítése, valamint ritkaságnak számító kék színű bogyója miatt étkezési célra is felhasználják.
A Portugieserből készült bor általában lágy, gyümölcsös, nagy csersavtartalmú, színe mélyvörös, rubintos. Magyarországon főként a Dél-Dunántúlon terjedt el a legjobban, Villányban kifejezetten a népszerű fajták közé tartozik. A mindennapok boraként fogyasztják.
Mi is mindennapos, de nem mindennapi bornak készítettük. Elsősorban a nagyon visszafogott termésnek tudható be az erőteljesebb cukorfok és a magasabb extrakt tartalom. Azzal, hogy a borunk savtartalma meghaladja a Villányban általában megszokott 5 g/l körüli vagy az alatti savtartalmat a térségben egyedi színfoltot jelentünk. Nem mellékesen ezáltal azt is elértük, hogy 2-4 évnél tovább is érlelhető ez a különleges, nagyon szép Portugieser.
Főbb (mérhető) paraméterei: alkohol 13,17 % vol, extrakt 25,6 g/l, sav 5,5 g/l.

További információk

Tömeg 1 kg

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Villányi Ottoporto” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…