Leírás
Hazánkban a cabernet franc igazi otthona a mediterrán jellegű Villány–Siklósi borvidék.
Tőkéje közepesen erős növekedésű, kis illetve közepes terméshozamú. Levele szabályos öt karéjú, kissé megnyúlt; a levélerek töve és a levélnyél pirosas színezetű. Fürtjei kicsik vagy közepesen nagyok, átlagosan 100 grammosak, kis, gömbölyű, hamvas, sötétkék vékony héjú bogyói jellegzetesen fűízűek.
Késői érésű fajta, október első felében érik, cukortartalma általában magas. Fagytűrő képessége kitűnő, a betegségekre kevéssé hajlamos: ellenáll a lisztharmatnak és rothadásnak.
A cabernet franc bor mélyvörös színű, száraz minőségi vörösbor, jelentős extrakt és élénk csersavtartalommal. Illatában a piros bogyós gyümölcsök – főként a málna, cseresznye, szilva és eper – jelennek meg, borsos fűszeresség és hosszú utóíz jellemzi.
A tölgyfahordós (barrique) érlelés különleges ízekkel „öltözteti” fel a cabernet franc bort: a mikrooxidáció révén különleges aromák, ízek és zamatok szabadulnak fel – legtöbbször vanília, kókusz, dohány valamint kellemes füst aroma jelenik meg –, az érő bor savai finomodnak.
A hosszabb hordós érlelés a bor eltarthatóságát is növeli.
Üvegben érlelve árnyalatnyi ibolya, gomba, és föld illat jelenik meg.
A cabernet franc önállóan és más borokkal házasítva is kiváló.
A 2014-es évjárat a bor gyümölcsösségét magasra emelte, visszafogott alkohollal, kerek , nem brutális savakkal, az ezekhez illő testtel. Nagyon szép, harmonikus bor.
Főbb mérhető paraméterei:alkohol:13 %vol, extrakt: 25,3 g/l, sav: 5,4 g/l.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.